Treceți la conținutul principal

Este Cipru doar Inceputul?

Astazi, Valentin Lazea, economistul sef al BNR explica Romanilor bogati ca ar trebui sa pastreze in depozite bancare cel mult 4,2 milioane de Euro. Adica o suta de mii in fiecare din cele 42 de banci din sistemul bancar Romanesc. De ce? Logica lui este dezarmant de simpla:
1. Plafonul maxim de garantare al depozitelor un UE (si implicit si la noi prin Fondul de Garantare al depozitelor:)) e 100.000 de euro
2. Sunt 42 de banci in Romania
3. Cipru poate fi un precedent (nu spune textual asta dar, pentru mine asta implica afirmatia lui)
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14495357-lazea-bnr-romanii-care-mai-mult-4-2-milioane-euro-pot-isi-gaseasca-alte-variante-economisire-decat-depozitele-bancare.htm
 Oare exagereaza?
Daca credeti ca e doar o parere aruncata asa, intr-o doara, iata ca cineva a spus-o cu subiect si predicat:
http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/03/25/jeroen-dijsselbloem-sends_n_2949358.html
Jeroen Dijsselbloem este ministrul de finante olandez (iar olandejii :) sper ca-i batem astazi), dar, mai important, este presedintele Eurogrup si presedintele boardului Mecanismului de stabilitate din UE.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Dijsselbloem
Declaratia lui de ieri a dus la prabusirea indicilor bursieri si a starnit o mica panica pana cand astazi membrii Bancii Centrale Europene s-au grabit sa dezminta idea ca ceea ce s-a intamplat in Cipru poate servi drept template pentru alte state.
http://www.bbc.co.uk/news/business-21936554
Dar Jeroen are dreptate. Precedentul a fost creat. In UE este scris negru pe alb ca depozitele bancare de peste 100.000 de euro nu sunt garantate.
El a spus ca ceea ce s-a intamplat in Cipru, unde bancile au fost salvate prin intermediul "unei tunderi" de 40% a depozitelor mari, s-ar putea repeta in cazul altor banci care ar fi incapabile sa se recapitalizeze direct.
Acum, mai clar, ce s-a intamplat in Cipru?
S-AU PRIVATIZAT FORTAT BANCILE! NU AU FOST IMPOZITATE DEPOZITELE!
Da, stiu, bancile erau deja private, dar nici impozit nu este, deoarece banii nu merg direct in visteria statului.
Banii care vor fi "luati" din conturile mari sunt folositi pentru recapitalizarea bancilor, deponentii afectati urmand a deveni actionari.
In acest fel Troica si Cipru a reusit sa evite elegant, ceea ce acuzam acum cateva zile, respectiv sa aduca atingere proprietatii private. Fortat, vrand nevrand, deponentii s-au trezit ca au "cumparat" actiuni bancare!
Desi acum European Central Bank incearca sa linisteasca pietele spunand ca Cipru e "special case, one off, unique circumstances" insa realitatea este ca au creat un precedent. Iar daca acest "cal Cipriot" va determina suficient de multi deponenti sa-si mute banii din depozite in alte instrumente de economisire, precum metale pretioase, actiuni, etc, exista un mic risc, teoretic, ca mai multe banci sa se trezeasca cu o criza de lichiditati. Iar daca n-au lichiditati, capital adica, atunci trebuie sa se recapitalizeze. Iar daca n-au cum, Jeroen a spus care este solutia! Transformarea in actiuni a depozitelor de peste 100.000 de euro.
Desi e doar teoretic acest risc, pare a fi o noua self fulfilling doom's day profecy, precum cea cu austeritatea!
Mai o stiti? Facem austeritate, ca e criza si nu avem crestere economica. Dar austeritatea nu a facut altceva decat sa slabeasca si mai mult cresterea economica iar raspunsul europei a fost...si mai multa austeritate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iordache si USRul. Vino sa vezi pisicutele care s-au saturat de principii

Da, nu e vorba despre: Acelea ar fi dragute si v-ar fi facut sa dati click imediat si share si like si cate si mai cate. Este insa vorba despre niste pisoiasi fricosi, care tremura la gandul si sunetul "catuselor". Sunt niste 'telectuali de CAP care au ajuns la butoane si acum isi acopera performantele penale cu legislatie iute albitoare. Daca infractorii obisnuiti pot numai spera sa isi "albeasca banii", ai nostrii doi crai din imagine, modele de top, full option, ce sunt ei, inegalabili mondiali, isi "albesc viata", stergand cu buretele infractiuni, proceduri si concepte din dreptul penal. Dar sa incercam sa analizam organizat si sistematic ineptia juridica. Daca se poate. Sa incepem cu vesinca replica a domnului Iordache in special si a PSD-ului in general: ,,Cei ce protesteaza  NU au citit modificarile"           - unde sa le citim? E greu, aproape imposibil pentru un cetatean sa gaseasca undeva modificarile codului penal, sau, sa

jurnalul XI - who did it?

Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

TRABANT DESCHIDE FABRICA IN ROMANIA!

Graba strica treaba. Vorba lunga saracia omului. Daca taceai filosof ramaneai. Vorba-i de argint dar tacerea e de aur. Mai stiti si voi asemenea proverbe? Eu i-as trimite domnului Ponta o carte cu proverbe si maxime si i-as recomanda un training in meditatie si self control, poate data viitoare nu mai arunca vorbe-n vant, precum faimoasa declaratie triumfala la revenirea din Germania, conform careia un MARE producator auto va deschide o uzina in Romania. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14489154-victor-ponta-posibila-mare-investitie-germana-romania-greenfield-ocupa-dan-sova.htm Dar stai asa! Daca el se referea la Trabant? Premierul a declarat, pentru exactitate, asta: "Una dintre marile companii germane din industria auto va deschide o fabrica in Romania, board-ul companiei urmand sa adopte o decizie finala in acest sens, potrivit premierului Victor Ponta. "Zilele trecute, in sedinta de guvern, pe lista confidentiala pentru ca asa a fost intelegerea, am aprobat un