UE omoara proprietatea!
Nu credeam ca asa ceva se va intampla, insa, astazi, dupa ceea ce vedem ca UE cere cipriotilor, afirmatia este perfect adevarata.
Desi poate fi justificata de interese de moment, aplicarea unui impozit pe depozitele bancare este o incalcare a dreptului de proprietate.
Depozitele bancare sunt sume de bani "nete"! Ele au rezultat din deverse operatiuni, comerciale, din venituri salariale, din chirii etc, dar sunt sumele cu care cei ce le detin au ramas dupa ce statele si-au luat impozitele. Aceste sume au fost impozitate o data (poate chiar de mai multe ori ... TVA, accize, impozite pe profit etc). Ce rezulta dupa impozitarea veniturilor brute sunt sumele nete, PROPRIETATEA absoluta a detinatorilor lor.
Sa vii sa le impozitezi ulterior este o calcare in picioare a dreptului de proprietate si un precedent grav.
Daca astazi poate, unii dintre noi, ne gandim ca nu are nici o implicatie directa pentru noi, poate altii ne gandim ca Ciprului trebuie sa i se impuna o asemenea masura fiindca, nu-i asa, tot e paradis fiscal, sau pentru ca cei mai afectati sunt cetateni rusi si...parca nu-i iubeste nimeni pe rusi nu? :), va propun un scenariu.
Maine se gandeste UE ca si cota de impozitare din Romania e cam mica fata de cea din Franta sau Germania. Sau poate cota din Bulgaria ( a lor e de doar 10%) e prea mica. Daca ne zice si noua ca, pentru a intra in Schengen trebuie sa impozitam depozitele cu 10%?
O masura foarte neprincipiala, care incalca un drept fundamental, la proprietate.
Dar, fiindca traim in Romania, tare mi-e frica ca un asemenea precedent creat de UE ar putea fi imitat de politicienii locali, fara sa mai astepte ordine de la Bruxelles. Ca si asa cei afectati de un asemenea impozit (cei cu depozite bancare) nu fac parte din bazinul electoral specific al USL. Asa ca poate o si "impacheteaza" frumos ca o masura de "pedepsire" a burghezilor mosieri si de sprijinire a "clasei muncitoare mandre ca o floare".
Mi-e frica de o asemenea UE. Nu e cea pe care, pana ieri, o apreciam. Nu e un UE care sa se comporte ca un stat de drept. E un UE cam "romanesc", smecher si oportunist, fara respect pentru proprietatea privata. Este un UE Iliescian, deoarece, nu-i asa, fostului presedinte ii apartine faimoasa vorba: garantarea proprietatii e un MOFT!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

California cu doar 400 de Euro

California loooove! Just chilling in the Californian sun. Continuu seria de ”extra prețuri bombă” cu o destinație Californiană. Sau...