Treceți la conținutul principal

Suprataxarea veniturilor mari? Sau nu?

Impozitarea progresiva sau cota unica?
Taxarea suplimentara a celor cu venituri de peste 1000 de euro, bugetari sau privati?
Chitoiu a scapat astazi un porumbel, cum ca anul trecut "se gandeau" déjà la impozitarea progresiva...dar...deh...nu s-au inteles "pe metodologie". Insa, afirmatia fiind facuta de un liberal (cel putin pe hartie) a inflamat spiritele si a dus discutia in derizoriul acuzelor politruce de genul "USL ati vrut, iata ce primiti" Sau "PDListii au pus criza doar pe umerii saracilor".
Dar nimeni (cel Putin din ceea ce am vazut) nu discuta efectiv daca un sistem e mai bun decat altul si care e mai bun.
Eu cred ca trebuie discutat:
1. Filosofia fiscala pe care ne-o dorim, in special in ceea ce priveste "taxarea" muncii-impozitul pe venit
2. Nivelul actual de impozitare din Romania precum si fiscalitatea totala
3. Euro - moneda la care vrem sa aderam si sistemul fiscal unitar necesar (sau nu) pe teritoriile care folosesc o singura moneda
4. Cresterea fiscalitatii ca sursa de crestere a veniturilor bugetare
Sunt sigur ca se pot gasi si alte subiecte de dezbatere. Dar macar acestea ar trebui dezbatute.
Asadar, filosofia fiscala.
In Romania, dupa victoria aliantei DA din 2004 am decis, principial, ca vrem o fiscalitate redusa si simplificata pentru a stimula investitiile (in special cele directe straine). Taxarea salariilor a fost una din ramurile acestei politici si am decis ca ele trebuie impozitate la fel ca orice alte "profituri", respectiv cu 16%.
Acesta a fost principiul si este cel care e in vigoare si acum.
Dar! Si e un mare DAR. Impozitarea cu 16% a salariilor nu este sinonima cu taxarea lor. Exista alte taxe (CASul) platite de angajat cat si de angajator, iar acestea, combinate, duc nivelul de taxare pe la 40% pentru toti salariatii.
E un nivel comparabil cu nivelul maxim din UK, Franta, etc.
Deci orice taxare suplimentara a unor categorii de venituri nu ar respecta deloc filosofia actual a (desi ea e doar teoretica si nu se regaseste in realitate) si, totodata, ar duce nivelul real de taxare al salariilor la nivele peste cele din state puternic dezboltate din UE.
Asadar, dupa mine, o asemenea schimbare se poate face numai si numai daca se schimba complet gandirea si legislatia din domeniu. Trebuie sa existe beneficii pentru cei cu venituri mici, o deductibilitate mai mare, altfel nu e decat o suprataxare la niveluri record in UE a veniturilor salariale mari (mari din perspectiva romaneasca, deoarece 1000 euro/Luna e undeva la nivelul salariilor minime din Germania, BeNELux, UK etc)
Dar sa nu uitam de Euro.
Vrem sa ne integram in Euro zona (de ce nu prea inteleg...dar...vrem...)
Eh, daca vrem, realmente, o asemenea integrare trebuie sa realizam ca, unul din motivele pentru care euro e in coma acum e si pentru ca aceasta moneda se aplica unor economii extrem de diferite, cu politici fiscale fff diferite. Ca si regula, o moneda apartine unui spatiu economic omogen, cat de cat unitar si cu o politica fiscala unitara.
Asadar, daca vrem sa existe Euro si peste 50 de ani trebuie sa determinam liderii Eurozonei sa stea la masa si sa decida o politica fiscala comuna. Iar noi, daca vrem sa ne integram, trebuie sa aderam acestei politici.
Da, aceasta unitate NU exista acum dar, daca ne uitam ce sisteme exista in maaaarea majoritate a tarilor Euro, cred ca, daca se va semna un acord fiscal, acesta va avea la baza principiul impozitarii progresive.
Oricum, trebuie sa dezbatem proiectul. Nu poate fi, in opinia mea, fortat nici cum in aceasta legislatura. De ce?
Pentru ca, pentru asa ceva, cred ca coalitia de la putere trebuie sa aiba un mandat express. Trebuia ca acest lucru sa fie inclus in programul de guvernare si validat/mandatata alianta prin votul popular.
Momentan acest mandat lipseste. O majoritate, oricat de mare, nu e un CEC in alb pentru a face orice vrei. Daca ar fi asa, nu ne-am diferentia cu nimic de democratiile "Chaveziene" Sau alte asemenea regimuri care mimeaza un comportament democratic.
Iar, daca e vorba de cresterea veniturilor bugetare, deci rezolvarea unei probleme pe termen scurt, mai intai guvernul ar trebui sa : combata mai tare evaziunea, sa imbunatateasca nivelul de colectare al taxelor deja existente si, nu in ultimul rand, sa mareasca gradul de absorbitie a fondurilor UE si sa le utilizeze in programe generatoare de valoare adaugata la nivel macro/ de creare de crestere economica. Astfel isi va mari veniturile facandu-si ceea ce, in forma cea mai pura si directa este FISA postului acestui minister.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viclenia lui MIhai

Sinan Pasa era furios foc dupa ce ostile sale au fost infrante de Mihai Viteazul la Calugareni. Il cheama pe generalul Osman la el si-i spune: "Bai Osman Bai, ne-a bulit ghiauru'. Vreau sa-l terminam." "Da-mi o suta de mii de ieniceri si maine il fac praf cu voia lui Allah" raspunde Osman. "Gata! Vei primi 100.000 de ieniceri" ordona Pasa. A doua zi, pe o dimineata superba, in timp ce cantau privighetorile, o suta de mii de ieniceri Turci intra in Tara Romaneasca. Ajung ei la poalele unui deal cand, deodata, pe varful dealului pare, calare pe un cal alb, cu barda in mana, Domnul Mihai Viteazul! Se uita Mihai la turcii din vale si, brusc, da drumul unui incremenitor strigat de lupta " Muieeeeeeee!!!!!" Turci, inmarmuriti, nu stiu ce-i loveste, di din fata, si din coaste si, dupa o ora de casapit, 99.999 de turci morti umpleau campul. Doar Osman a scapat si fuge iute iute la Pasa. "Hauleu Pasaaa, ne-a nulit ghiauruuuu." &quo

jurnalul XI - who did it?

Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

Iordache si USRul. Vino sa vezi pisicutele care s-au saturat de principii

Da, nu e vorba despre: Acelea ar fi dragute si v-ar fi facut sa dati click imediat si share si like si cate si mai cate. Este insa vorba despre niste pisoiasi fricosi, care tremura la gandul si sunetul "catuselor". Sunt niste 'telectuali de CAP care au ajuns la butoane si acum isi acopera performantele penale cu legislatie iute albitoare. Daca infractorii obisnuiti pot numai spera sa isi "albeasca banii", ai nostrii doi crai din imagine, modele de top, full option, ce sunt ei, inegalabili mondiali, isi "albesc viata", stergand cu buretele infractiuni, proceduri si concepte din dreptul penal. Dar sa incercam sa analizam organizat si sistematic ineptia juridica. Daca se poate. Sa incepem cu vesinca replica a domnului Iordache in special si a PSD-ului in general: ,,Cei ce protesteaza  NU au citit modificarile"           - unde sa le citim? E greu, aproape imposibil pentru un cetatean sa gaseasca undeva modificarile codului penal, sau, sa