Suprataxarea veniturilor mari? Sau nu?

Impozitarea progresiva sau cota unica?
Taxarea suplimentara a celor cu venituri de peste 1000 de euro, bugetari sau privati?
Chitoiu a scapat astazi un porumbel, cum ca anul trecut "se gandeau" déjà la impozitarea progresiva...dar...deh...nu s-au inteles "pe metodologie". Insa, afirmatia fiind facuta de un liberal (cel putin pe hartie) a inflamat spiritele si a dus discutia in derizoriul acuzelor politruce de genul "USL ati vrut, iata ce primiti" Sau "PDListii au pus criza doar pe umerii saracilor".
Dar nimeni (cel Putin din ceea ce am vazut) nu discuta efectiv daca un sistem e mai bun decat altul si care e mai bun.
Eu cred ca trebuie discutat:
1. Filosofia fiscala pe care ne-o dorim, in special in ceea ce priveste "taxarea" muncii-impozitul pe venit
2. Nivelul actual de impozitare din Romania precum si fiscalitatea totala
3. Euro - moneda la care vrem sa aderam si sistemul fiscal unitar necesar (sau nu) pe teritoriile care folosesc o singura moneda
4. Cresterea fiscalitatii ca sursa de crestere a veniturilor bugetare
Sunt sigur ca se pot gasi si alte subiecte de dezbatere. Dar macar acestea ar trebui dezbatute.
Asadar, filosofia fiscala.
In Romania, dupa victoria aliantei DA din 2004 am decis, principial, ca vrem o fiscalitate redusa si simplificata pentru a stimula investitiile (in special cele directe straine). Taxarea salariilor a fost una din ramurile acestei politici si am decis ca ele trebuie impozitate la fel ca orice alte "profituri", respectiv cu 16%.
Acesta a fost principiul si este cel care e in vigoare si acum.
Dar! Si e un mare DAR. Impozitarea cu 16% a salariilor nu este sinonima cu taxarea lor. Exista alte taxe (CASul) platite de angajat cat si de angajator, iar acestea, combinate, duc nivelul de taxare pe la 40% pentru toti salariatii.
E un nivel comparabil cu nivelul maxim din UK, Franta, etc.
Deci orice taxare suplimentara a unor categorii de venituri nu ar respecta deloc filosofia actual a (desi ea e doar teoretica si nu se regaseste in realitate) si, totodata, ar duce nivelul real de taxare al salariilor la nivele peste cele din state puternic dezboltate din UE.
Asadar, dupa mine, o asemenea schimbare se poate face numai si numai daca se schimba complet gandirea si legislatia din domeniu. Trebuie sa existe beneficii pentru cei cu venituri mici, o deductibilitate mai mare, altfel nu e decat o suprataxare la niveluri record in UE a veniturilor salariale mari (mari din perspectiva romaneasca, deoarece 1000 euro/Luna e undeva la nivelul salariilor minime din Germania, BeNELux, UK etc)
Dar sa nu uitam de Euro.
Vrem sa ne integram in Euro zona (de ce nu prea inteleg...dar...vrem...)
Eh, daca vrem, realmente, o asemenea integrare trebuie sa realizam ca, unul din motivele pentru care euro e in coma acum e si pentru ca aceasta moneda se aplica unor economii extrem de diferite, cu politici fiscale fff diferite. Ca si regula, o moneda apartine unui spatiu economic omogen, cat de cat unitar si cu o politica fiscala unitara.
Asadar, daca vrem sa existe Euro si peste 50 de ani trebuie sa determinam liderii Eurozonei sa stea la masa si sa decida o politica fiscala comuna. Iar noi, daca vrem sa ne integram, trebuie sa aderam acestei politici.
Da, aceasta unitate NU exista acum dar, daca ne uitam ce sisteme exista in maaaarea majoritate a tarilor Euro, cred ca, daca se va semna un acord fiscal, acesta va avea la baza principiul impozitarii progresive.
Oricum, trebuie sa dezbatem proiectul. Nu poate fi, in opinia mea, fortat nici cum in aceasta legislatura. De ce?
Pentru ca, pentru asa ceva, cred ca coalitia de la putere trebuie sa aiba un mandat express. Trebuia ca acest lucru sa fie inclus in programul de guvernare si validat/mandatata alianta prin votul popular.
Momentan acest mandat lipseste. O majoritate, oricat de mare, nu e un CEC in alb pentru a face orice vrei. Daca ar fi asa, nu ne-am diferentia cu nimic de democratiile "Chaveziene" Sau alte asemenea regimuri care mimeaza un comportament democratic.
Iar, daca e vorba de cresterea veniturilor bugetare, deci rezolvarea unei probleme pe termen scurt, mai intai guvernul ar trebui sa : combata mai tare evaziunea, sa imbunatateasca nivelul de colectare al taxelor deja existente si, nu in ultimul rand, sa mareasca gradul de absorbitie a fondurilor UE si sa le utilizeze in programe generatoare de valoare adaugata la nivel macro/ de creare de crestere economica. Astfel isi va mari veniturile facandu-si ceea ce, in forma cea mai pura si directa este FISA postului acestui minister.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

California cu doar 400 de Euro

California loooove! Just chilling in the Californian sun. Continuu seria de ”extra prețuri bombă” cu o destinație Californiană. Sau...