Ai grijă să nu ai soarta motorului de Jaguar


Povestea Jaguarului E-Type Zero care a apărut pe ecranele televizoarelor duminica trecută merită să fie elaborată. E o alegorie introspectivă de mare angajament.

 • Credit: STEVE PARSONS via Getty Images


  • Am început prin a crede că redactorii de la Digi24 au greșit și au crezut că E-Type inseamnă ”electric” și astfel au încurcat numele efectiv al modelului cu tipul propulsiei. Da, știu, asta spune multe despre câtă încredere am în presă. Ar trebui să-mi fie iertată neîncrederea, dacă e să ne uităm la ”rata de succes” a presei din România. Însă există și excepții, iar cei de la Digi sunt din categoria excepțiilor la acest capitol.
   Șocul a fost mai mare când am realizat că Digi24 avea dreptate, că eu eram în eroare și necunoaștere totală.  see here
   Mi-a fost clar că îmi evaluam nivelul de know-how în materie automobilistică pe baza unor  date … depășite. A fost o vreme când știam tot ce mișcă în lumea pe patru roți (la segmentul ”două roți cu un motor băgat între ele” am fost mereu afon). Cuvântul cheie în această frază fiind ”a fost”.
   La fel e și la locul de muncă, fie în calitate de antreprenor, fie în calitate de manager. Succesele trecutului sunt minunate tablouri de atârnat în sufrageria amintirilor. Sunt trofee de fum însă, deoarece ele nu sunt, în nici un caz, o certitudine a succeselor viitoare. Trebuie să fii mereu la curent cu domeniul în care ești implicat. ”Que triumphal march music” Cum spun toți coachii și speakerii motivaționali 😊 : autodepășește-te…bla…bla…bla. Nu telăsa pe tânjală și nu presupune că știi totul doar pentru că, la un moment dat, ai știut mult.
   De la un Jaguar E-Type Electric văzut la o nuntă cu ștaif data la televizor între un fost căpitan, actualmente șomer, cu domiciliul în Londra și o actriță americană de success am învățat că pasiunea nu e garanția succesului. Efortul, transpirația și munca multă e singura soluție magică pentru succes.

   Majoritatea lumii stă însă blocată într-o mirare invidioasă, acasă, pe canapea în fața televizorului, și suduie că nu are ceva la fel de bun ca și  cevaul vecinul (casă, mașină, telefon sunt principalele comparații. Nu prea e nimeni suparat că nu are cultura generala a vecinului :D). Sau se uită la colegul care a fost avansat și se miră și zice că ”e pe pile”, că e ”pe combinație” și câte și mai câte. Pe scurt, bârfește. Dacă i-ar intra in reflex să nu bârfească ci să gândească, primul câștigat ar fi el/ea. Acele 5 minute de bârfă, dacă le-ar petrece înțelegând ce NU face el suficient de bine, ce poate îmbunătăți, ce poate învăța, cu siguranță ar fi fost mai câștigat. Da, mai există și scuza sau pretextul că un loc de muncă e doar așa, un loc de muncă. Ce poate fi stimulant la o casă de marcat la supermarket? Nu știu. Dar cu siguranță știu că cei ce fac joburi de rutină trebuie să își folosească timpul să învețe un skill nou. Deoarece acele joburi vor dispărea. Și vor fi înlocuiți precum motorul pe benzină, 6 cilindrii in V de 3.5cmc dintr-un Jaguar E Type din 1967 a fost înlocuit cu unul electric. Mai eficient. Mai curat. Și care accelerează mai rapid decât obositul pe combustie internă.
   Calea spre a devein irelevant trece prin anticamera mirajului succeselor trecutului.

   Niciun comentariu:

   Trimiteți un comentariu

   An EU commission of Alchemists

   There is a quote, attributed to William H Gass, that says “The True Alchemist does not change lead into Gold, they change the world int...