Stresul jobului!

Ai ajuns acasa de la birou? Te vaieti ca ai multe responsabilitati? Esti manager si depinde soarta multor oameni de tine?
Realllllyyyy?
Stai sa vezi ce responsabilitati au patru oameni. Patru ofiteri din marina Mari Britanii.
Cei patru trebuie sa comande un echipaj de cateva sute de oameni, sunt responsabili de soarta unor bunuri de cateva miliarde de lire (sterline nu turcesti), nu vad lumina zilei cu lunile si nici cu familiile lor nu vorbesc si nu se vad cel Putin trei luni / an. Stiti la cine ma refer?
La capitanii celor patru submarine nucleare din clasa Vanguard care patruleaza oceanele "avand grija" de arsenalul nuclear al Coroanei.
Insa motivul pentru care mi se pare ca ei au meseria cu cea mai mare raspundere nu e unul din cele enumerate mai sus.
E din cauza a ceea ce in marina militara britanica sunt numite "letters of last resort".
Nu vreau sa discut despre moralitatea acestor arme de distrugere in masa, ci de radpunderea acestor patru ofiteri.
Vedeti voi, Marea Britanie e singura care permite comandantilor submarinelor sale, in anumite circumstante, sa lanseze singuri si la discretia lor, un atac nuclear.
La americani, la fel ca si la rusi Sau francezi, exista o ierarhie politica care asigura, mereu, ca decizia lansarii unui atac nuclear sa fie luata de seful statului. In aceste tari, daca in cazul unui atac nuclear moare presedintele, decizia de riposta o ia vicepresedintele Sau premierul. Daca si acesta e in lumea dreptilor succesiunea e clara, presedintele senatului, apoi al camerei, apoi ministrul apararii, seful statului major, etc etc etc.
In esenta decizia, intr-un asemenea scenariu o ia o persoana "aleasa in functie" de popor, Sau un ofiter de rang f inalt cu finctie "administrativa" pe masura. comandantul submarinului nu are voie, si tehnic nici nu poate, sa lanseze rachet nucleare. (nu are codurile la el;))
Nu si la englezi. Aici decizia ii apartine primului ministru, iar daca acesta e knock out, persoanei desemnate de acesta sa-i ia locul!!! Da, da! Premierul, in prima zi de lucru trebuie sa desemneze o asemenea persoana. Iar daca si aceasta persoana e kaput (no punt intended) atunci responsabilitatea ii revine capitanului.
Acesta trebuie Doar sa deschida un plic cu scrisoarea cu ultimele instructiuni (acel letter of last resort) pe care I-a scris-o premierul cand acesta a ajuns prima data in 10 Downing street.
O citeste, deoarece premierul I-a lasat instructiuni. To do listul in caz de nuclear warfare.
Dar to do listul poate fi un simplu: fa ce iti dicteaza constiinta.
Si atunci sa vezi responsabilitate.
Mie mi se pare ca raspunderea lor e mai mare decat a celor din alte marine, cat si mai mare decat a "conducatorilor" statelir deoarece ei stiu ca, fara ei, nu se poate face nimic Sau se poate face totul.
Daca, de exemplu, omoligii lor americani, la "volanul" tuburilor de clasa Ohio, nu sunt decat o rotita in mecanism, care se invarte automat atunci cand acesta e pus in miscare, un intrerupator care trebuie apasat si becul se aprinde, comandantii submarinelor Vanguard sunt blestemati cu un mar otravit. Ei stiu ca ei au putere de a lua singuri o decizie. Ei stiu ca nu sunt doar un robotel. Ei stiu ca trebuie sa isi asume, constient, singuri, decizia, deoarece mecanismul sunt ei.
Nu zic ca ei nu ar Duce la bun sfarsit misiunea. Zic Doar ca ei nu se pot ascunde in spatele unui ordin. Ei stiu ca, desi teoretica, exista o probabilitate ca ei sa trebuiasca sa decida. Singuri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

California cu doar 400 de Euro

California loooove! Just chilling in the Californian sun. Continuu seria de ”extra prețuri bombă” cu o destinație Californiană. Sau...