Treceți la conținutul principal

Indemnizatiea pentru copil cu rol de stimulare a natalitatii

O aprigă dezbatere a explodat zilele acestea după ce s-au descoperit câteva indemnizaţii pe care statul le-ar avea de plătit şi care sar de pragul de 10.000 de Euro. 0.2% din beneficiarii indemnizatiei consumă 30 din suma alocată pentru acest program.
Dar apoi au explodat opiniile. Pro şi contra. E drept sau nu e drept, are dreptul cineva să primească o asemnea sumă, dar de contribuit a contribuit, aşa că de ce să nu primească? Vlad Petreanu si Lucian Mandruta s-au batut in diamante, Moise Guran a intervenit si el si multi altii au avut o vrobă de spus.

Dar, indiferent de opinii, haideţi să vedem faptele:
1. Parlamentul a adoptat modificarea legislaţiei prin care s-a eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei cu scopul de a stimula creşterea natalităţii.
- da, legea poate stimula natalitatea deoarece modificările doptate au dus şi la o creştere a plafonului minim, care anterior era de 600 de ron iar cum e de 1000 de Ron. Astfel, persoanele cu venituri mici care poate nu işi permiteau să părăsească locul de muncă deoarece primeau doar 850 de Ron desi aveau un salar de 1000 de Ron, acum îşi păstrează venitul
- ridicarea plfonului NU stimulează natalitatea deoarece doar  4.37% dintre salariatii au salrii de peste 4000 Ron lunar. Sursa ZF. Adica 207.000 salariati. Trebuie să ne referim la acest număr, deoarece parlamentarii au insitat că femeile angajate, în companii multinaţionale, unde câştigă sume mari de bani, nu sunt stimulate să rămână gravide. Dacă estimăm pe baza datelor sociodemografice că circa 100 de mii dintre aceşti slariaţi sunt femei iar dintre acestea circa 20 de mii ar avea o varsta sub 35 de ani. Daca TOATE aceste femei ar decide ca anul viitor să rămână gravide, intr-adevar, s-ar stimula natalitatea anul viitor, insă, ulterior, în nici un an, nu ar mai fi creştere deloc. Daca doamenele acestea ar decide să rămână gravide în următorul deceniu, pornind de la premiza că legislaţia ar rămâne stabilă, vorbim de 2000 de naşteri anual. La un numar de 200.000 de naşteri (sursa INS), vorbim de o creştere cu 1%, ceea ce nu poate fi prezentată drept o rezolvare a problemei natalităţii.
 2. Mulţi concetăţenii au susţinut ideea că aceşti oameni care câştigă mai mult, contribuie mai mult la buget, deci trebuie să primească "ceea ce " li se cuvine
- afirmaţia că cei ce câştigă mai mult plătesc mai mult este greşită dacă vorbim despre salariaţi. Da, in valoare absolută plătesc mai mulţi bani dar contribuţiile la bugetele asigurărilor sociale sunt plafonate la de 5 ori salariul mediu - economie. Nu e clar? Daca ai un salar mai mare decat 5 slarii medii/economie NU plateşti contribuţii la pensii, asigurări sociale şi medicale la suma ce depăşeşte acest nivel. Plăteşti doar impozit.
- ceea ce li se cuvine e ceea ce legea prevede. Aşadar da, li se cuvine o sumă mare. Intrebarea ce trebuie pusă e dacă suma e sutenabila.
3. Din ce buget se plăteşte această indemnizaţie?
- foarte multi încurcă sumele şi consideră că indemnizaţia se plăteşte din "ceea ce dăm la stat". corect partial. Indemnizaţia se plăteşte din Bugetul de stat. Sursa. Acest buget este format din impozitele pe venituri.
Astfel, indemnizaţia unui beneficiar se plăteşte din cei 16% pe care omul i-a plătit la stat.Un exemplu:
Venit net anual 100.000 Ron (8.333 Ron/luna).
Daca ai avut un venit net de 100k Ron, ai platit un impozit de 19047 Ron intr-un an.
Urmatorii doi ani vei incasa 170k Ron (85% din venitul net) sub form de indemnizatie.
Astfel, va trebui sa mai contribui 9 ani (8.9 ani pentru exactitate) pentru ca statul sa colecteze de la tine o suma egala cu ceea ce ai primit in doar 2.
Nu luam in considerare serviciile de care beneficiezi în acea perioada, pe care nu le plăteşti (şosele - da ştiu, sunt poraste, dezăpezire iarna - da ştiu, se iau şpăgi, etc etc).
Deci după 11 ani in care statul nu a primit nimic de la tine, incepi să contibui şi tu inapoi. Daca faci 2 copii, perioada se măreşte la 20 de ani.
E corect?
4. E morala o asemenea indemnizaţie.
Nu face obiectul discuţiei. Ea trebuie să îşi atingă scopul - să crească natalitatea. Iar ridicarea plafonului nu poate face acest lucru deoarece numarul de beneficiari e atât de limitat că şi dacă toţi ar deveni părinţi, tot nu ar avea un impact mai mare de 1% din totalul naşterior. Iar noi avem nevoie de soluţii care să ducă la o creştere cu 50%. Da, atat de mare. Pentru că doar o asemenea creştere ne-ar aduce aproape (dar nu chiar) la nivelul de naşteri din 1990.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iordache si USRul. Vino sa vezi pisicutele care s-au saturat de principii

Da, nu e vorba despre: Acelea ar fi dragute si v-ar fi facut sa dati click imediat si share si like si cate si mai cate. Este insa vorba despre niste pisoiasi fricosi, care tremura la gandul si sunetul "catuselor". Sunt niste 'telectuali de CAP care au ajuns la butoane si acum isi acopera performantele penale cu legislatie iute albitoare. Daca infractorii obisnuiti pot numai spera sa isi "albeasca banii", ai nostrii doi crai din imagine, modele de top, full option, ce sunt ei, inegalabili mondiali, isi "albesc viata", stergand cu buretele infractiuni, proceduri si concepte din dreptul penal. Dar sa incercam sa analizam organizat si sistematic ineptia juridica. Daca se poate. Sa incepem cu vesinca replica a domnului Iordache in special si a PSD-ului in general: ,,Cei ce protesteaza  NU au citit modificarile"           - unde sa le citim? E greu, aproape imposibil pentru un cetatean sa gaseasca undeva modificarile codului penal, sau, sa

jurnalul XI - who did it?

Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

TRABANT DESCHIDE FABRICA IN ROMANIA!

Graba strica treaba. Vorba lunga saracia omului. Daca taceai filosof ramaneai. Vorba-i de argint dar tacerea e de aur. Mai stiti si voi asemenea proverbe? Eu i-as trimite domnului Ponta o carte cu proverbe si maxime si i-as recomanda un training in meditatie si self control, poate data viitoare nu mai arunca vorbe-n vant, precum faimoasa declaratie triumfala la revenirea din Germania, conform careia un MARE producator auto va deschide o uzina in Romania. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14489154-victor-ponta-posibila-mare-investitie-germana-romania-greenfield-ocupa-dan-sova.htm Dar stai asa! Daca el se referea la Trabant? Premierul a declarat, pentru exactitate, asta: "Una dintre marile companii germane din industria auto va deschide o fabrica in Romania, board-ul companiei urmand sa adopte o decizie finala in acest sens, potrivit premierului Victor Ponta. "Zilele trecute, in sedinta de guvern, pe lista confidentiala pentru ca asa a fost intelegerea, am aprobat un