Treceți la conținutul principal

Rata mortalitatii sau cum sa intelegem cifre si statistica

Incepe totul cu o poza sharuita de cineva drag mie, dar care parca in aceasta perioada, nu vrea sa mai inteleaga legaturi si cauze deterministice.
Articolul are multe greseli de tipar, fiind scris rapid si pe scurt. Imi cer scuze :)
Apoi...eu...ca si persoana...nu sunt foarte abil in a explica calm si relaxat ceva ce mie mi se pare evident. Aici mai am de invatat :) Incerc mai jos sa exersez skillurile de "explicare"
Iata poza
Image may contain: text

Acest grafic este folosit de multi pentru a arata ca "Covid-19" NU e o mare problema.
Graficul intr-adevar arata ca numarul de decese zilnice la nivel mondial din cauza acestei boli nu este extrem de mare. Deja avem o problema cu graficul deoarece scrie numele bolii urmat de Coronavirus.  NU VIRSUL are acest nume. Virusul se numeste SARS-CoV-2, COVID-19 e boala pe care o provoaca. Cineva care scrie astfel NU poate fi un expert in domeniu. E ca si cum eu as scrie despre formule de fizica cuantica...te prinzi ca am invatat-o pe balustrada din fata scarii!
Deci, nu ma refer la nimic medical, ma refer doar la statistica. NU dau nici un link, va incurajez sa le gasiti. Voi scrie insa clar unde se gasesc:
1. Datele sunt valabile in 9 MARTIE 2020, nu acum. Deci puteti cauta alata data si verifica cum arata Nr de decese pe zi prin 14-20 Aprilie;
2. Este vorba de decese zilnice, deci e important sa vezi o medie, nu o zi anume. Rata de decese / zi de Covid-19 era 0 in 8 Martie 2019. Intrebarea ar fi...de ce a ales autorul ziua de 9 Martie?
3. Aceasta este la nivel Planetar. Va spun urmatoarele lucruri:
     a. Astazi, din cele 3.56 milioane de cazuri; 2.6 milioane de cazuri sunt in Europa si America de Nord
     b. Europa si America de nord reprezinta doar cca 1.2 miliarde de locuitori. Dintr-o populatie globala de 7.8 Miliarde, reprezinta sub 20%, vreo 17% asa :)
    c. Malarie, Tuberculoza si Hepatita NU afecteaza Europa sau America de nord. Preponderent ele sunt specifice Africii,Asiei etc. Oricum, majoritatea sunt tari in curs de dezvoltare sau sub dezvoltate
4. Daca ne uitam la ratele de deces, pe TOTI cei care ne spuneti ca NU e mare branza cu Covidul, va rog sa verificati asa:
   - rata deceselor in Lombardia, Treviso, Nordul Italiei in General, New York, UK in general si sa comparati perioade relevante. Deci NU Martie 2020 cu Martie 2019, ca deh, pandemia a inceput in Europa in Esenta in Martie. Dupa 14 zile oamenii infectati in primele zilele au inceput sa aiba simptome tot mai grave, au ajuns la ATI si unii au decedat. Mai pe scurt, de murit s-a murit in Europa dupa 23 Martie. Astfel, verificati Institutul National de Statistica al Frantei si vedeti cum din 23 Martie NUMARUL de decese s-a dublat fata de Anul trecut. NU in martie, ci de la 23 Martie mai departe

Revin la statistica asta planetara:
1. Daca vrei sa vezi cat de mare impact are SARS-CoV-19 asupra vietii, acolo unde locuiesti tu, ar trebui sa te uiti la date din acea zona. Deci nu poti compara Italia cu toata planeta, la fel cum nu poti extrapola evolutia salinitatii din MArea MOarta pentru TOATA PLANETA sau Invers.
2. Daca Traiesti in Romania , la tine in zona, Febra Galbena,  Holera, Febra Typhoida, Pojarul, Norvirusul, Tusea Convulsiva, Malaria, Tuberculoza sunt INEXISTENTE aproape. Astfel, TU ca Roman sa te uiti la aceasta poza, imediat trebuie sa intelegi ca trebuie sa le scoti din discutie.
3. Cum ar arata situatia daca SARS-CoV-2 s-ar raspandi agresiv in zonele in care aceste boli, mentionate mai sus, CHIAR sunt o tragedie de zi cu zi?

Daca vreti sa intelegeti si ca Big Pharma e small comparativ cu Industria Petrolului, cu cea a productie de vehicole, subansamble etc, puteti sa deduceti ca oricat bani ar fi avut ei sa "bage" in mass media sa ne sperie, ceilalti avea MAI MULTI bani sa se lupte cu ei. Deci, nu putem presupune ca 90% din companiile planetei, care acum sufera, sunt conduse de oameni manipulati si manipulabili dispusi sa piarda miliarde si incapabili sa detecteze o manipulare, daca ar fi cazul.

Care este cea mai simpla explicatie?
Virusul exista, este contagios si poate genera multe cazuri intr-un timp f scurt. Nu zice nimeni ca e mai mortal decat EBOLA, ca e mai grava suferinta decat Tusea Convulsiva.
tragic este ca tarile afectate momentan sunt tari care au un mare impact asupra economiei modiale. Deci o scadere de consum in Italia, Germania chiar afecteaza output-ul fabricilor, care nu mai au cui sa vand ... telefoane mobile, ca oamenii sunt tematori. Africa nu poate compensa aceasta scadere. La fel cum, din pacate, strict economic, impactul planetar al Febrei Galbene sau Malariei este limitat deoarece NU afecteaza tari gare sa genereze mult din PIB-ul planetar.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Viclenia lui MIhai

Sinan Pasa era furios foc dupa ce ostile sale au fost infrante de Mihai Viteazul la Calugareni. Il cheama pe generalul Osman la el si-i spune: "Bai Osman Bai, ne-a bulit ghiauru'. Vreau sa-l terminam." "Da-mi o suta de mii de ieniceri si maine il fac praf cu voia lui Allah" raspunde Osman. "Gata! Vei primi 100.000 de ieniceri" ordona Pasa. A doua zi, pe o dimineata superba, in timp ce cantau privighetorile, o suta de mii de ieniceri Turci intra in Tara Romaneasca. Ajung ei la poalele unui deal cand, deodata, pe varful dealului pare, calare pe un cal alb, cu barda in mana, Domnul Mihai Viteazul! Se uita Mihai la turcii din vale si, brusc, da drumul unui incremenitor strigat de lupta " Muieeeeeeee!!!!!" Turci, inmarmuriti, nu stiu ce-i loveste, di din fata, si din coaste si, dupa o ora de casapit, 99.999 de turci morti umpleau campul. Doar Osman a scapat si fuge iute iute la Pasa. "Hauleu Pasaaa, ne-a nulit ghiauruuuu." &quo

jurnalul XI - who did it?

Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

Iordache si USRul. Vino sa vezi pisicutele care s-au saturat de principii

Da, nu e vorba despre: Acelea ar fi dragute si v-ar fi facut sa dati click imediat si share si like si cate si mai cate. Este insa vorba despre niste pisoiasi fricosi, care tremura la gandul si sunetul "catuselor". Sunt niste 'telectuali de CAP care au ajuns la butoane si acum isi acopera performantele penale cu legislatie iute albitoare. Daca infractorii obisnuiti pot numai spera sa isi "albeasca banii", ai nostrii doi crai din imagine, modele de top, full option, ce sunt ei, inegalabili mondiali, isi "albesc viata", stergand cu buretele infractiuni, proceduri si concepte din dreptul penal. Dar sa incercam sa analizam organizat si sistematic ineptia juridica. Daca se poate. Sa incepem cu vesinca replica a domnului Iordache in special si a PSD-ului in general: ,,Cei ce protesteaza  NU au citit modificarile"           - unde sa le citim? E greu, aproape imposibil pentru un cetatean sa gaseasca undeva modificarile codului penal, sau, sa