Treceți la conținutul principal

Rata mortalitatii sau cum sa intelegem cifre si statistica

Incepe totul cu o poza sharuita de cineva drag mie, dar care parca in aceasta perioada, nu vrea sa mai inteleaga legaturi si cauze deterministice.
Articolul are multe greseli de tipar, fiind scris rapid si pe scurt. Imi cer scuze :)
Apoi...eu...ca si persoana...nu sunt foarte abil in a explica calm si relaxat ceva ce mie mi se pare evident. Aici mai am de invatat :) Incerc mai jos sa exersez skillurile de "explicare"
Iata poza
Image may contain: text

Acest grafic este folosit de multi pentru a arata ca "Covid-19" NU e o mare problema.
Graficul intr-adevar arata ca numarul de decese zilnice la nivel mondial din cauza acestei boli nu este extrem de mare. Deja avem o problema cu graficul deoarece scrie numele bolii urmat de Coronavirus.  NU VIRSUL are acest nume. Virusul se numeste SARS-CoV-2, COVID-19 e boala pe care o provoaca. Cineva care scrie astfel NU poate fi un expert in domeniu. E ca si cum eu as scrie despre formule de fizica cuantica...te prinzi ca am invatat-o pe balustrada din fata scarii!
Deci, nu ma refer la nimic medical, ma refer doar la statistica. NU dau nici un link, va incurajez sa le gasiti. Voi scrie insa clar unde se gasesc:
1. Datele sunt valabile in 9 MARTIE 2020, nu acum. Deci puteti cauta alata data si verifica cum arata Nr de decese pe zi prin 14-20 Aprilie;
2. Este vorba de decese zilnice, deci e important sa vezi o medie, nu o zi anume. Rata de decese / zi de Covid-19 era 0 in 8 Martie 2019. Intrebarea ar fi...de ce a ales autorul ziua de 9 Martie?
3. Aceasta este la nivel Planetar. Va spun urmatoarele lucruri:
     a. Astazi, din cele 3.56 milioane de cazuri; 2.6 milioane de cazuri sunt in Europa si America de Nord
     b. Europa si America de nord reprezinta doar cca 1.2 miliarde de locuitori. Dintr-o populatie globala de 7.8 Miliarde, reprezinta sub 20%, vreo 17% asa :)
    c. Malarie, Tuberculoza si Hepatita NU afecteaza Europa sau America de nord. Preponderent ele sunt specifice Africii,Asiei etc. Oricum, majoritatea sunt tari in curs de dezvoltare sau sub dezvoltate
4. Daca ne uitam la ratele de deces, pe TOTI cei care ne spuneti ca NU e mare branza cu Covidul, va rog sa verificati asa:
   - rata deceselor in Lombardia, Treviso, Nordul Italiei in General, New York, UK in general si sa comparati perioade relevante. Deci NU Martie 2020 cu Martie 2019, ca deh, pandemia a inceput in Europa in Esenta in Martie. Dupa 14 zile oamenii infectati in primele zilele au inceput sa aiba simptome tot mai grave, au ajuns la ATI si unii au decedat. Mai pe scurt, de murit s-a murit in Europa dupa 23 Martie. Astfel, verificati Institutul National de Statistica al Frantei si vedeti cum din 23 Martie NUMARUL de decese s-a dublat fata de Anul trecut. NU in martie, ci de la 23 Martie mai departe

Revin la statistica asta planetara:
1. Daca vrei sa vezi cat de mare impact are SARS-CoV-19 asupra vietii, acolo unde locuiesti tu, ar trebui sa te uiti la date din acea zona. Deci nu poti compara Italia cu toata planeta, la fel cum nu poti extrapola evolutia salinitatii din MArea MOarta pentru TOATA PLANETA sau Invers.
2. Daca Traiesti in Romania , la tine in zona, Febra Galbena,  Holera, Febra Typhoida, Pojarul, Norvirusul, Tusea Convulsiva, Malaria, Tuberculoza sunt INEXISTENTE aproape. Astfel, TU ca Roman sa te uiti la aceasta poza, imediat trebuie sa intelegi ca trebuie sa le scoti din discutie.
3. Cum ar arata situatia daca SARS-CoV-2 s-ar raspandi agresiv in zonele in care aceste boli, mentionate mai sus, CHIAR sunt o tragedie de zi cu zi?

Daca vreti sa intelegeti si ca Big Pharma e small comparativ cu Industria Petrolului, cu cea a productie de vehicole, subansamble etc, puteti sa deduceti ca oricat bani ar fi avut ei sa "bage" in mass media sa ne sperie, ceilalti avea MAI MULTI bani sa se lupte cu ei. Deci, nu putem presupune ca 90% din companiile planetei, care acum sufera, sunt conduse de oameni manipulati si manipulabili dispusi sa piarda miliarde si incapabili sa detecteze o manipulare, daca ar fi cazul.

Care este cea mai simpla explicatie?
Virusul exista, este contagios si poate genera multe cazuri intr-un timp f scurt. Nu zice nimeni ca e mai mortal decat EBOLA, ca e mai grava suferinta decat Tusea Convulsiva.
tragic este ca tarile afectate momentan sunt tari care au un mare impact asupra economiei modiale. Deci o scadere de consum in Italia, Germania chiar afecteaza output-ul fabricilor, care nu mai au cui sa vand ... telefoane mobile, ca oamenii sunt tematori. Africa nu poate compensa aceasta scadere. La fel cum, din pacate, strict economic, impactul planetar al Febrei Galbene sau Malariei este limitat deoarece NU afecteaza tari gare sa genereze mult din PIB-ul planetar.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Netflix ... acest McDonald's al Filmelor

Dacă ai chef de o masă cât de cât mâncabilă, dintr-o ofertă maaaareee foc creată special să îți pară că ai de unde să alegi, dă fuguța la McDonald's. Va fi o experiență mai atractivă în reclama de la televizor decât în riăl laif! Nu e nimic rău cu MC. E chiar un model de business de succes și pentru multe persoane, mai ales din statele dezvoltate, cea mai ieftină mâncare la care au acces. La noi este însă...trendy :D Precum Starbucks! Netflix seamana cu McDonald's din mai multe puncte de vedere: 1 meniul: ambele au un vraaafff luuunnngg cât o zi de post (ironically nu prea există o mare ofertă de post la MC) și îți dă impresia că ai avea de unde să alegi 2. gustul la MC e precum Trailerul la Netflix Producții originale ( A NETFLIX OROGINAL) : la MC aromele chimice bine alese te fac să salivezi, la Netflix trailerele te fac să vrei să vezi imediat filmul sau serialul 3. experiența: orice ți-ai lua de la MC are cam același gust (pentru mine cel puțin). La fel și cu seria...

Un secol pe aripi! Mariana Dragescu

Sunt un impatimit al aviatiei. Iubesc zborul si avioanele. Totodata nutresc un mare respect pentru cei ce, in tumultuosul secol XX, si-au asumat datoria fata de tara si popr si au traversat, cu curaj si spirit de datorie, incercatii ani ai celui de-al doilea razboi mondial. Dar, la fel ca multi dintre noi, tinerii secolului XXI, nu stiu numele multor dintre cei ce intre 1939 si 1945 au au luptat in cel De-al Doilea Razboi Mondial. Ieri insa am aflat despre trecerea in nefiinta a Comadorului in retragere Mariana Dragescu, dupa un secol de viata. De ieri pana astazi am citit mult despre ea si am incercat sa ma documentez, deoarece cred ca merita sa nu uitam ceea ce a fost o viata absolut remarcabila a unei femei pentru care superlativele sunt desuete. Scuzati-mi patetismul dar va las pe voi sa va dati cu parerea daca ceea ce spun este exagerat: Comador Mariana Dragescu: Nascuta la 7 Septembrie 1912 A inceput sa zbore in dubla comanda in anul 1935, obtinant al saptelea brevet femi...