Treceți la conținutul principal

Apusul Doamnei De Fier!


Cum se poate ca cineva pe care nu l-ai intalnit nici o data sa iti marcheze viata?
Cineva cu care nu ai vorbit in viata ta, a carui personalitate o stii doar dupa cum a fost definite si dezvoltata in media, care nici macar nu are aceeasi cetatenie ca si tine?
Cineva care a polarizat si divizat opinia publica in admiratori ferventi si detractori totali?
Se poate.
Fara sa imi dau seama, de fapt, am fost influentat de acea persoana. Si de altele asemenea ei.

Un om se naste cu instinct, acel simtamant primar care ii permite sa supravietuiasca, iar restul deprinderilor, atitudinilor si caracterul sau (sau lipsa lui) sunt rezultatul muncii de sculptor pe care familia, prietenii si societatea o intreprind asupra acelei persoane.
De regula!
Insa exista si exceptii, si oameni care isi depasesc conditia si destinul.
Sa te nasti in familia unui proprietar de aprozar, in Anglia antebelica nu era o mare bucurie si garantia unei vietii memorabile.
Sa mergi la un liceu de fete de profil uman, in perioada celui de-al doilea razboi mondial era banal, ceva ce milioane de persoane au facut.
Sa stiudiezi chimia si apoi sa te faci avocat e un lucru apreciabil, dar in nici un caz remarcabil.
Sa te casatoresti si sa ai doi copii, gemeni, e o realizare personala, o implinire familiala dar neremarcata de nici un manual de istorie.
Ceea ce te transporta insa din banalul cotidian al nasterii si iti poarta pasii ultimului drum pe treptele catedralei St Paul’s din Londra este un intangibil si deopotriva extrordinar element, atat de rar gasit in natura umana: caracterul.
Astazi, un mare character, un om de extreme si maxime principii a parasit aceasta lume a mediocritatii pe care insa a influentat-o definitiv si irevocabil.
Apusul Doamnei De Fier!
Intr-o epoca in care tratam politicienii cu indiferenta si dispret, e usor sa uitam ca, la un moment dat, Marea Britanie a fost condusa de o femeie care a inspirat o lume.
Prin atitudine, curaj, daruire si, in principal, printr-o obsesiva si nezdruncinata respectare a propriilor principii.
A impartit opinia publica din Marea Britanie in doua, insa, niciodata, nici unul dintre detractorii ei nu vor putea spune ca a abatut de la principiile sale.
In 1976, lider al partidului Conservator fiind a transmis un mesaj URSS-ului, mesaj care ii va aduce din partea oficiosului moscovit Steaua Rosie apelativul de “Iron Lady” Doamna de Fier, titlu pe care cu mandrie l-a purtat toata viata. Acest mesaj, primul dintr-o serie ce va mina finalmente, in 1989, Cortina de fier, suna astfe:
“The Russians are bent on world dominance, and they are rapidly acquiring the means to become the most powerful imperial nation the world has seen. The men in the SovietPolitburo do not have to worry about the ebb and flow of public opinion. They put guns before butter, while we put just about everything before guns
Intr-o societate a claselor si in care femeia a fost mereu considerate inferioara barbatului, Margaret Thatcher a demonstrate ca “In politics, If you want anything said, ask a man. If you want anything done, ask a woman.” (citatul ii apartine).
Noi, romanii secolului XXI merita sa ne oprim o secunda si sa apreciem impactul pe care demersurile acestei doamne le-au avut asupra vietii noastre si asupra accelerarii sfarsitului comunismului.
Controverse se vor gasi! si se pot gasi! in viata acestei Doamne de Fier, dar cu siguranta ea este produsul unic al unui caracter puternic care a reusit sa nu fie definit de familie, prieteni, societate, ci doar de gandurile si principiile ei!

“Watch your thoughts for they become words.
Watch your words for they become actions.
Watch your actions for they become habits.
Watch your habits for they become your character.
And watch your character for it becomes your destiny.
What we think, we become.
My father always said that... and I think I am fine.” 
Margaret Thatcher 1925-2013

PS Pentru cine vrea sa citeasca mai multe, le recomand:

Si niste citate celebre:



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Netflix ... acest McDonald's al Filmelor

Dacă ai chef de o masă cât de cât mâncabilă, dintr-o ofertă maaaareee foc creată special să îți pară că ai de unde să alegi, dă fuguța la McDonald's. Va fi o experiență mai atractivă în reclama de la televizor decât în riăl laif! Nu e nimic rău cu MC. E chiar un model de business de succes și pentru multe persoane, mai ales din statele dezvoltate, cea mai ieftină mâncare la care au acces. La noi este însă...trendy :D Precum Starbucks! Netflix seamana cu McDonald's din mai multe puncte de vedere: 1 meniul: ambele au un vraaafff luuunnngg cât o zi de post (ironically nu prea există o mare ofertă de post la MC) și îți dă impresia că ai avea de unde să alegi 2. gustul la MC e precum Trailerul la Netflix Producții originale ( A NETFLIX OROGINAL) : la MC aromele chimice bine alese te fac să salivezi, la Netflix trailerele te fac să vrei să vezi imediat filmul sau serialul 3. experiența: orice ți-ai lua de la MC are cam același gust (pentru mine cel puțin). La fel și cu seria...

Rata mortalitatii sau cum sa intelegem cifre si statistica

Incepe totul cu o poza sharuita de cineva drag mie, dar care parca in aceasta perioada, nu vrea sa mai inteleaga legaturi si cauze deterministice. Articolul are multe greseli de tipar, fiind scris rapid si pe scurt. Imi cer scuze :) Apoi...eu...ca si persoana...nu sunt foarte abil in a explica calm si relaxat ceva ce mie mi se pare evident. Aici mai am de invatat :) Incerc mai jos sa exersez skillurile de "explicare" Iata poza Acest grafic este folosit de multi pentru a arata ca "Covid-19" NU e o mare problema. Graficul intr-adevar arata ca numarul de decese zilnice la nivel mondial din cauza acestei boli nu este extrem de mare. Deja avem o problema cu graficul deoarece scrie numele bolii urmat de Coronavirus.  NU VIRSUL are acest nume. Virusul se numeste SARS-CoV-2, COVID-19 e boala pe care o provoaca. Cineva care scrie astfel NU poate fi un expert in domeniu. E ca si cum eu as scrie despre formule de fizica cuantica...te prinzi ca am invatat-o pe balustrad...

razboiul de o suta de ani Pepsi vs Coca Cola!

Acum 127 de ani Coca Cola era creat in SUA de John S Pemberton. Credeati ca Pepsi e muuult mai tanar? E doar cu 12 ani mai tanar. In 1898, adica acum 115 ani Pepsi era inventat de un farmacist, Caleb Bradham. Istoria celor doua branduri este tumultoasa la inceput. Coca Cola se extinde repede in Canada, Cuba si pe intreg teritoriul SUA. Chiar daca Pepsi creste repede la randul sau insa, din cauza crizei de zahar din timpul primului razboi modial, compania care detinea Pepsi da faliment in 1923. In anul primul faliment Pepsi, Coca Cola il numeste presedinte pe Robert W Woodruff:   http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_W._Woodruff#Career Puteti citi mai multe despre acest om cu o viata extraordinara aici, pe wikipedia. El a fost numit presedintele companiei la 33 de ani, cand Coca Cola avea propriile ei probleme si a ramas presedinte pana in 1954 si a transformat Coca Cola intr-un brand mondial. Un citat atribuit lui este: "There is no limit to what a man can do and where he ...