Treceți la conținutul principal

Economia mondiala intr-un pahar de whiskey

Cum poate un Shot de Jameson Irish Whiskey sa explice comertul mondial si importanta unei piete libere si integrate la nivel international?
Cum poti, dintr-un pahar de whiskey sa intelegi ca multinationalele nu-s niste demoni care trebuie arsi pe rug?

Exista multe motive pentru care colosii multinationali pot fi aratati cu degetul, pusi la zidul rusinii si trasi de urechi :).
Insa exista si multe motive pentru care nu ar trebui sa ii repudiem complet.
Am vazut multe comentarii care spun ca, pana una alta, marii investitoti, precum Renault, Ford, Petrom/OMV sau chiar Procter and Gamble nu fact altceva "decat sa duc profitul din Romania in tarile lor de origine".
Da, foarte multe multinationale isi expatriaza profitul catre tara de origine.
Dar nu inainte de a plati impozitul pe profit in Romania, alaturi de celelalte taxe si impozite aferente activitatii lor.
Astfel, dintr-o cifra de afaceri de 100 de lei, 95 raman in Romania ca urmare a:
- platii resurselor materiale folosite in procesul tehnologic
- platii energiei si a celorlalte utilitati
- platii salariilor catre angajatii Romani
- platii asigurarilor sociale (pensii, sanatate etc)
- platii accizelor (in cazul domeniilor de activitate accizabile)
- platii tuturor furnizorilor care sunt "economia pe orizontala" care functioneaza alaturi de o multinationala.
Despre aceasta industrie pe orizontala vreau sa vorbim.
Sa luam urmatoarea situatie. Eu beau un pahar de Jameson:


Sa luam doar paharul! De sticla. De 50 ml!
Acest pahar este rezultatul unei extraordinar de complex proces tehnologic ce cuprinde: materii prime, capital, resurse umane, transport, echipamente/utilaje (pe care cineva le-a produs anterior intr-o alta fabrica :) si multe multe alte elemente.
Si fiecare element in parte enumerat mai sus presupune o gramada de alte inputuri economice.
Campioanele folosite la livrearea nispului la fabrica de sticla au fost si ele produse de cineva, intr-o alta fabrica, cu alti angajati etc etc.
Apoi vine whiskeyul.
Inainte de a ma putea bucura de acest whiskey iralndez de vis, sticla de Jameson trebuie livrata la magazin.
Livrarea se face de la distilerie, in Irlanda, pe un vapor, apoi camion, pana la un distribuitor din Romania. De la Bucuresti sticla trebuie sa parcurga vreo 600 de kilometri pana la Timisoara, de exemplu.
Cu un camion care consuma 20 de litrii la suta de kilometrii ... asta inseamna ca se vor consuma vreo 120 de litrii pe aceasta distanta.
La un pret de 5.6 Ron/L asta inseamna 672 de Ron. DUS!
Dar 50% din aceasta suma se duc direct la STAT - accize si TVA.
http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/iata-de-ce-nu-se-va-ieftini-benzina-cat-reprezinta-taxele-si-accizele-in-pretul-benzinei-in-toate-statele-europene-top-european.html
Doar din acest transport statul a facut 336 de lei! Dus!
Economia in general mai beneficiaza si de:
Salarul soferului, costul intretinerii camionului care ajunge in conturile unui service, venituri pentru compania ce a produs camionul...
Apoi sa vorbim de whiskeyul efectiv.
Acesta e produs in Irlanda.
E bine, fiindca economia Irlandeza trebuie stimulata fiind in mare criza :)
Ea se importa in Romania pe baza unei autorizatii emise de statul Roman. Pentru a primi aceasta autorizatie un importator are de platit niste taxe. Si aici ma refer doar la cele de la inceput, in procesul de autorizare.
Sticla efectiv costa vreo 75 de lei. 70 de mililitrii!

Acciza in romania e 750 Euro / hectolitrul de alcool pur.
Deci 2.1 Euro pentru o sticla de Whiskey Jameson - Adica 8.8 Ron
Mai avem TVA 24% - vro 15 Ron
Si iata cum din cei 75 de lei statul ia direct 24 Ron sub forma de TVA si acciza, adica aproape 30%
Mai avem si marja de profit a magazinului vreo 3-4 lei
Costurile de distributie / sticla vreo 3-4 lei
Si de restul banilor trebuie platiti angajatii distribuitorului, salariile lor, asigurarile lor sociale, apoi trebuie platiti angajatii din Irlanda, si obligatiile lor salariale si tot asa.
So, next time when you have a Jameson remeber this!
Multa lume munceste pentru acea sticla.
Acei oameni lucreaza pentru companii.
Companii care platesc o sumedenie de salarii, taxe si impozite.
Taxe si impozite pe care statul le foloseste ... cum stie si el mai bine... dar asta e o alta discutie!
Don't hate capitalism, use it better! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Netflix ... acest McDonald's al Filmelor

Dacă ai chef de o masă cât de cât mâncabilă, dintr-o ofertă maaaareee foc creată special să îți pară că ai de unde să alegi, dă fuguța la McDonald's. Va fi o experiență mai atractivă în reclama de la televizor decât în riăl laif! Nu e nimic rău cu MC. E chiar un model de business de succes și pentru multe persoane, mai ales din statele dezvoltate, cea mai ieftină mâncare la care au acces. La noi este însă...trendy :D Precum Starbucks! Netflix seamana cu McDonald's din mai multe puncte de vedere: 1 meniul: ambele au un vraaafff luuunnngg cât o zi de post (ironically nu prea există o mare ofertă de post la MC) și îți dă impresia că ai avea de unde să alegi 2. gustul la MC e precum Trailerul la Netflix Producții originale ( A NETFLIX OROGINAL) : la MC aromele chimice bine alese te fac să salivezi, la Netflix trailerele te fac să vrei să vezi imediat filmul sau serialul 3. experiența: orice ți-ai lua de la MC are cam același gust (pentru mine cel puțin). La fel și cu seria...

Rata mortalitatii sau cum sa intelegem cifre si statistica

Incepe totul cu o poza sharuita de cineva drag mie, dar care parca in aceasta perioada, nu vrea sa mai inteleaga legaturi si cauze deterministice. Articolul are multe greseli de tipar, fiind scris rapid si pe scurt. Imi cer scuze :) Apoi...eu...ca si persoana...nu sunt foarte abil in a explica calm si relaxat ceva ce mie mi se pare evident. Aici mai am de invatat :) Incerc mai jos sa exersez skillurile de "explicare" Iata poza Acest grafic este folosit de multi pentru a arata ca "Covid-19" NU e o mare problema. Graficul intr-adevar arata ca numarul de decese zilnice la nivel mondial din cauza acestei boli nu este extrem de mare. Deja avem o problema cu graficul deoarece scrie numele bolii urmat de Coronavirus.  NU VIRSUL are acest nume. Virusul se numeste SARS-CoV-2, COVID-19 e boala pe care o provoaca. Cineva care scrie astfel NU poate fi un expert in domeniu. E ca si cum eu as scrie despre formule de fizica cuantica...te prinzi ca am invatat-o pe balustrad...

Un secol pe aripi! Mariana Dragescu

Sunt un impatimit al aviatiei. Iubesc zborul si avioanele. Totodata nutresc un mare respect pentru cei ce, in tumultuosul secol XX, si-au asumat datoria fata de tara si popr si au traversat, cu curaj si spirit de datorie, incercatii ani ai celui de-al doilea razboi mondial. Dar, la fel ca multi dintre noi, tinerii secolului XXI, nu stiu numele multor dintre cei ce intre 1939 si 1945 au au luptat in cel De-al Doilea Razboi Mondial. Ieri insa am aflat despre trecerea in nefiinta a Comadorului in retragere Mariana Dragescu, dupa un secol de viata. De ieri pana astazi am citit mult despre ea si am incercat sa ma documentez, deoarece cred ca merita sa nu uitam ceea ce a fost o viata absolut remarcabila a unei femei pentru care superlativele sunt desuete. Scuzati-mi patetismul dar va las pe voi sa va dati cu parerea daca ceea ce spun este exagerat: Comador Mariana Dragescu: Nascuta la 7 Septembrie 1912 A inceput sa zbore in dubla comanda in anul 1935, obtinant al saptelea brevet femi...