Treceți la conținutul principal

Ai grijă să nu ai soarta motorului de Jaguar


Povestea Jaguarului E-Type Zero care a apărut pe ecranele televizoarelor duminica trecută merită să fie elaborată. E o alegorie introspectivă de mare angajament.





  • Credit: STEVE PARSONS via Getty Images


    • Am început prin a crede că redactorii de la Digi24 au greșit și au crezut că E-Type inseamnă ”electric” și astfel au încurcat numele efectiv al modelului cu tipul propulsiei. Da, știu, asta spune multe despre câtă încredere am în presă. Ar trebui să-mi fie iertată neîncrederea, dacă e să ne uităm la ”rata de succes” a presei din România. Însă există și excepții, iar cei de la Digi sunt din categoria excepțiilor la acest capitol.
      Șocul a fost mai mare când am realizat că Digi24 avea dreptate, că eu eram în eroare și necunoaștere totală.  see here
      Mi-a fost clar că îmi evaluam nivelul de know-how în materie automobilistică pe baza unor  date … depășite. A fost o vreme când știam tot ce mișcă în lumea pe patru roți (la segmentul ”două roți cu un motor băgat între ele” am fost mereu afon). Cuvântul cheie în această frază fiind ”a fost”.
      La fel e și la locul de muncă, fie în calitate de antreprenor, fie în calitate de manager. Succesele trecutului sunt minunate tablouri de atârnat în sufrageria amintirilor. Sunt trofee de fum însă, deoarece ele nu sunt, în nici un caz, o certitudine a succeselor viitoare. Trebuie să fii mereu la curent cu domeniul în care ești implicat. ”Que triumphal march music” Cum spun toți coachii și speakerii motivaționali 😊 : autodepășește-te…bla…bla…bla. Nu telăsa pe tânjală și nu presupune că știi totul doar pentru că, la un moment dat, ai știut mult.
      De la un Jaguar E-Type Electric văzut la o nuntă cu ștaif data la televizor între un fost căpitan, actualmente șomer, cu domiciliul în Londra și o actriță americană de success am învățat că pasiunea nu e garanția succesului. Efortul, transpirația și munca multă e singura soluție magică pentru succes.

      Majoritatea lumii stă însă blocată într-o mirare invidioasă, acasă, pe canapea în fața televizorului, și suduie că nu are ceva la fel de bun ca și  cevaul vecinul (casă, mașină, telefon sunt principalele comparații. Nu prea e nimeni suparat că nu are cultura generala a vecinului :D). Sau se uită la colegul care a fost avansat și se miră și zice că ”e pe pile”, că e ”pe combinație” și câte și mai câte. Pe scurt, bârfește. Dacă i-ar intra in reflex să nu bârfească ci să gândească, primul câștigat ar fi el/ea. Acele 5 minute de bârfă, dacă le-ar petrece înțelegând ce NU face el suficient de bine, ce poate îmbunătăți, ce poate învăța, cu siguranță ar fi fost mai câștigat. Da, mai există și scuza sau pretextul că un loc de muncă e doar așa, un loc de muncă. Ce poate fi stimulant la o casă de marcat la supermarket? Nu știu. Dar cu siguranță știu că cei ce fac joburi de rutină trebuie să își folosească timpul să învețe un skill nou. Deoarece acele joburi vor dispărea. Și vor fi înlocuiți precum motorul pe benzină, 6 cilindrii in V de 3.5cmc dintr-un Jaguar E Type din 1967 a fost înlocuit cu unul electric. Mai eficient. Mai curat. Și care accelerează mai rapid decât obositul pe combustie internă.
      Calea spre a devein irelevant trece prin anticamera mirajului succeselor trecutului.

      Comentarii

      Postări populare de pe acest blog

      jurnalul XI - who did it?

      Intrebari existentiale de pe net: 1. Cine a facut Covidu? - Chineji , ruling conspiracy theory; Americanii - second popular; Natura - ba ej nebun'? (In tot acest timp Balenele si Ursii polari rad din laboratorul secret) 2. Cine a furat drojdia? - e o conspiratie a drojdierilor 3. Cine a facut spitale? - ala io, ala io, ala io...nemtii, coreenii, taiwanezii, japonezii.  4. Cine a facut gratare in izolare pe balcon? - ups 😜 Teoria conspiratiei cu Covidu, tradusa de Ghita Drojdieru': Bre, io stau acasa, ca mi-e frica de amenzi dar stiu io ca virusu asta-i facut de chinezi. link Ca e clar ca nu era dom'le nimic daca Trump nu le punea taxe, asa ca acum se razbuna. Bine, nici virusu' stii ca nu exista. Ca chiar zicea unu milionar ca nu se poate dovedi dom'le ca exista virusi. De aceea si acum nu ne arata virusul, sa-l vedem si noi. E clar facatura, sa ii omoare pe batrani ca a si spus Delgarde aia de la Fond ca suntem multi. Industria asta medicala vrea sa i

      Un secol pe aripi! Mariana Dragescu

      Sunt un impatimit al aviatiei. Iubesc zborul si avioanele. Totodata nutresc un mare respect pentru cei ce, in tumultuosul secol XX, si-au asumat datoria fata de tara si popr si au traversat, cu curaj si spirit de datorie, incercatii ani ai celui de-al doilea razboi mondial. Dar, la fel ca multi dintre noi, tinerii secolului XXI, nu stiu numele multor dintre cei ce intre 1939 si 1945 au au luptat in cel De-al Doilea Razboi Mondial. Ieri insa am aflat despre trecerea in nefiinta a Comadorului in retragere Mariana Dragescu, dupa un secol de viata. De ieri pana astazi am citit mult despre ea si am incercat sa ma documentez, deoarece cred ca merita sa nu uitam ceea ce a fost o viata absolut remarcabila a unei femei pentru care superlativele sunt desuete. Scuzati-mi patetismul dar va las pe voi sa va dati cu parerea daca ceea ce spun este exagerat: Comador Mariana Dragescu: Nascuta la 7 Septembrie 1912 A inceput sa zbore in dubla comanda in anul 1935, obtinant al saptelea brevet femi

      Mihai si vrejul de cafea! Origo Coffee Shop

      In primul rand, as vrea sa recunosc ca nu pot fi complet obiectiv pe aceasta tema. Recunosc, iubesc o cafea buna! Proaspat prajita si macinata! Sunt fan Jamaican Coffee! Iubesc ristretto! Ah, si mai trebuie sa spun ca stiu ca cafeaua nu creste pe vrejuri ci este un arbust...o tufa... Enter Mihai si cafeneaua Origo! Mihai se pricepe sa faca o cafea buna :) Chiar mai mult decat atat. Stie sa selecteze boabele de cafea, se pricepe sa le prajeasca (asta este, dupa parerea mea, chiar o arta), iar dupa ce le-a prajit si macinat corespunzator, iti poate servi o cafea intr-o gama variata de stiluri, folosind o varietate de tehnici, toate insa folosind unui singur scop: the best coffee experience. In Bucuresti existau cafenele bune, cu barista foarte capabili, exista furnizori de cafea seriosi si exista si numeroase companii care prajesc cafeaua. Nu multi, dar exista cativa. Dar cu ce este Origo diferit, dupa parerea mea, este ca uneste intreg procesul necesar creerii unei cafele perf